Nieuws

Onze meest recente nieuwsbrief vindt u hier.

Bezoek Geesina tijdens Nationale Molendag 2024 11 mei

Bezoek Geesina tijdens de Nationale Molendag op 11 mei en doe mee aan de rondleiding, hoor de verhalen van de molenaars, kijk vanaf de stelling uit over het Noorderpark en geniet van een lekkere, vers gebakken pannenkoek!

In memoriam Frits Jansen

Op 2 februari is tot ons verdriet Frits Jansen overleden, bestuursvoorzitter bij Korenmolen Geesina van 2012 tot 2020. In 2011 nam hij het initiatief tot een beheersstichting voor de molen en daarmee heeft hij aan de wieg gestaan van het herstel van de molen en haar wieken. In 2016 ontving Frits voor zijn betrokkenheid en inzet voor o.a. de molen de Medaille van Verdienste van gemeente De Bilt (zie foto).

Toen in 2017 renovatie van de romp noodzakelijk bleek, gingen hij en het toenmalige bestuur wederom met grote bezieling aan de slag. Met de ‘stenenactie’ haalden ze mede de benodigde gelden binnen om de renovatie mogelijk te maken. Na zijn bestuursjaren bleef Frits actief als vrijwilliger voor de molen, tot en met het afgelopen jaar. Wij zullen zijn betrokkenheid bij de molen missen.

Frits Jansen ontvangt de Medaille van Verdienste uit handen van burgemeester Arjen Gerritsen (9 april 2016)

9 september Open Monumentendag

Zaterdag 9 september is het Open Monumentendag. De molen is een goed voorbeeld van het thema: Levend Erfgoed. Dit gaat over culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven. Denk bijvoorbeeld aan het ambacht van de molenaar. De molenaar kan zijn beroep niet uitoefenen zonder goed functionerende molen en wat zou een molen zijn zonder haar molenaar?

Geesina is geopend op 9 september 11 – 17 uur voor rondleidingen. De koffie en thee staat voor u klaar en voor thuis kunt u heerlijke ambachtelijke meelproducten meenemen uit ons winkeltje. Wij ontvangen u graag bij onze molen op de Open Monumentend

Nationale Molendag op 13 mei

Op 13 en 14 mei 2023 is het weer Nationale Molendag, het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen. De eerste Nationale Molendag was in 1973, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van De Hollandsche Molen. Dit jaar bestaat de vereniging 100 jaar.

Geesina is geopend op 13 mei 11 – 17 uur voor rondleidingen en de traditionele pannenkoeken. De koffie en thee staat voor u klaar en voor thuis kunt u heerlijke ambachtelijke meelproducten meenemen uit ons winkeltje. Wij ontvangen u graag bij onze molen op deze Nationale Molendag!

Schooldag van de duurzaamheid 14 oktober 2022

De eerste Biltse Schooldag van de duurzaamheid zorgde voor veel jonge gasten in de molen: de groepen 6,7 en 8 van Basisschool De Nijepoort brachten ons een bezoek. De gidsen vertelden hoe de molens al honderden jaren geleden gebruik maakten van de wind en lieten zien hoe dat dan werkt. De kinderen hingen aan de lippen van de gidsen Els en Anneke, onder meer bij het spannende verhaal over de (Romeinse) beschermheilige van de molens, Sint Victor, die in plaats van als straf door molenstenen vermorzeld te worden, de molenstenen deed breken. Fascinerend vonden ze ook de zware molenstenen van Geesina van meer dan 1000 kilogram. Natuurlijk kregen ze na afloop van de ronde door de molen een applausje van de groep!

Update problemen met de roeden

De wieken van Geesina staan stil. Net als bij zestien andere molens in de provincie Utrecht is na onderzoek gebleken dat de lasnaden van enkele roeden zwak zijn, waardoor er een risico is op breuk. De molens moeten eerst voorzien worden van nieuwe roeden waar dat nodig is vóór ze weer mogen draaien. Eigenaar Stichting de Utrechtse Molens/Utrechts Landschap is druk bezig om de financiering rond te krijgen met onder andere steun van de provincie Utrecht en diverse fondsen. In een drie- tot vierjarenplan zullen de problemen met de roeden bij de molens aangepakt worden. Wanneer Geesina aan de beurt zal zijn is nog niet duidelijk. Intussen blijft de molen open voor bezoek en de verkoop van meel gaat ook gewoon door.

14 mei Nationale Molendag 2022

Hoera! Voor het eerst sinds 2019 kan tijdens Nationale Molendag de molen zelf weer bezocht worden. Volgens traditie worden op deze dag bij de molen heerlijke pannenkoeken gebakken. Er wordt koffie en thee geschonken en wil je een pak ambachtelijk pannenkoekmeel mee naar huis dan kan dat: in ons winkeltje zijn meel- en streekproducten te koop. De opbrengst komt ten goede aan de molen en de broodnodige restauratie van de wieken. Want helaas staan de wieken van Geesina al maanden op rust en dat zal op 14 mei eveneens het geval zijn. Zoals ook bij andere molens in de provincie Utrecht blijken de lasnaden van de roeden niet geheel in orde en uit voorzorg mag de molen niet draaien tot het euvel verholpen is. Er zijn wel rondleidingen over de diverse verdiepingen en een van onze molenaars of een gids legt de werking van de molen uit. Op 14 mei zijn we geopend 11 -17 uur.

Utrechtse molens uit voorzorg op non-actief, ook Geesina draait niet

Eind november heeft Stichting Het Utrechts Landschap uit voorzorg besloten om alle molens tot nader order stil te zetten. Dit gebeurt in verband met mogelijke zwakten in lasnaden van de roeden die bij diverse molens in Nederland geconstateerd zijn. Bij molens met deze zwakte kunnen de wieken afbreken. Vóór eind 2021 zullen alle Utrechtse molens hierop onderzocht zijn en zal ook voor Geesina duidelijk worden of het probleem speelt. In de tussentijd zal Geesina in ieder geval niet draaien (winkel wel geopend). Wij wachten met spanning de bevindingen af en houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Pensionaris steunt Geesina

Op 29 oktober mochten wij een donatie van € 400 in ontvangst nemen van Jaap Wisse. Ter gelegenheid van zijn pensioen – hij was senior adviseur windenergie op land bij Sweco en ondersteunde als zodanig ontwikkelaars bij de realisatie van windmolens – wilde hij stichting De Hollandsche Molen een steuntje in de rug geven. Na een rondleiding in de molen ontving molenaar Ingrid Friesema met plezier de cheque uit handen van de pensionaris.

11 september 2021 Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag 11 september zijn wij van 11 – 17 uur geopend voor uw bezoek aan onze molen.

8 mei Nationale Molendag 2021

8 en 9 mei Nationale Molendag! Helaas alleen een online feestje waarvoor de stichting Hollandsche Molen wel van alles uit de kast haalt. Zoals een quiz, leuke filmpjes en de mooiste molenwandelingen.

Onze Geesina draait 8 mei zoals altijd 11 – 17 uur. Langs wandelen of fietsen mag altijd, helaas kunnen wij geen bezoekers in de molen ontvangen. De winkel is wel gewoon open voor de verkoop van onze meelproducten.

Je vindt alle informatie over de Molendag 2021 op https://www.molens.nl/nationalemolendag-2021.

Muziektheaterfestival Histories 2021

Bij Geesina en op vier andere historische plekken in De Bilt, Bilthoven en Groenekan vertellen dansers, zangers, theater- en verhalenmakers en muzikanten verborgen verhalen uit de geschiedenis van De Bilt.

Laat je meevoeren naar Het Verloren Kerkhof, de Hoeve, ‘t Eiland, molen Geesina en de Immanuel kerk. Geniet van de verhalen over de ‘Andersdenkenden’, Pachters en Landeigenaren, Verzetsheldin Jacoba van Tongeren, de Wind en de Wieken en Hoe geloof leidt tot ongeloof.

Vanaf 10 april 2021 vind je op de website van Histories de fietsroute, verhalen en video’s van HiStories 2021. Je kunt de tour vanaf dan op een eigen gekozen moment gaan fietsen en ter plekke de scènes bekijken op je mobiele apparaat.

Fietsroute Biltsheerlijk 8 juni langs Geesina

Zie onze homepage voor meer informatie.


Zingen voor Geesina 2018

Graag melden wij u dat ook dit jaar een benefietconcert gegeven wordt ten bate van onze molen; het 6de concert.

Dit concert wordt op zaterdag 1 december gegeven in “De Boskapel” aan de Grothelaan 1 A en begint om 20.00 uur.

Wij bieden u een gevarieerd programma van vocaal, klassiek en modern alles gebracht door Groenekanse musici, met het thema “Een vluchtige Horizon”.

U kunt kaarten voor deze bijzondere avond bestellen door contact op te nemen met Ineke de Boorder (mail: inekedeboorder@hotmail.com | tel: 0346-211845 ). De kaarten kosten 15 euro. Wees er snel bij want er is maar een beperkt aantal plaatsen en het concert is elk jaar weer erg snel uitverkocht!


Op dit moment wordt de molen gerestaureerd en staat in de steigers.
De molen kan op dit moment niet bezocht worden.

Restauratie mei 2017b

Zingen voor Geesina – Lustrumeditie!

posterhead-zingen-voor-geesina

Zaterdag 10 december is het zover! Het vijfde benefietconcert voor de groenekanse ‘Molen Geesina’ vindt dan plaats in Huize Voordaan. Het thema is dit jaar Songs of Travel.

U kunt kaarten voor deze bijzondere avond bestellen door contact op te nemen met Ineke de Boorder (mail: inekedeboorder@hotmail.com | tel: 0346-211845 ). De kaarten kosten 15 euro. Wees er snel bij want er is maar een beperkt aantal plaatsen.

We verheugen ons op deze avond en hopen u daar te zien!


Nieuw lid comité van aanbeveling

Na het vertrek van oud burgemeester Arjen Gerritsen naar Hengelo was er een open plek in het comite van aanbeveling.  Waarnemend burgemeester Bas Verkerk kwam al snel een kijkje bij ons nemen en neemt nu de plek in.


2015 was een jaar vol mooie momenten en veel leuke bezoekers!
Maar ook een jaar van een probleem aan de molen. Lees er alles over in de Nieuwsbrief Geesina 2015


13 november 2015 was het weer zover! Zingen voor Geesina!2015-11-01 19.30.06

Op 13 november ook een speciale actie bij Dorpsbistro Naast de Buren!

Komt u op vrijdag 13 november bij Dorpsbistro Naast de Buren dineren,
bijvoorbeeld vooraf aan het concert, dan zal Dorpsbistro Naast de Buren voor elke ontvangen gast € 1,50 aan de Molen Geesina doneren.

naastdeburen


Oktober 2015

Update technisch probleem

De molen mag gelukkig weer draaien! Helaas is malen nog even niet mogelijk, maar er is een oplossing voor de problemen die er zijn en we hopen dat alles dus snel weer kan.


30 september 2015

Vandaag  hebben alle leerlingen van de Nijepoort plezier gehad aan de molen. Groep 1 en 2 hadden een kleurplatenwedstrijd. Groep 3, 4 en 5 hebben een hele interessante rondleiding gehad en groep 6,7 en 8 hebben zicht sportief ingezet voor de molen met een speciale skeelertocht! De foto’s zijn hier te vinden op een speciale pagina.

Bij dit feest hoorden de allerlekkerste pannenkoeken en die worden natuurlijk gebakken door Truus Bos!
IMG-20151002-WA0008


5 augustus 2015

Technisch probleem

De Geesina heeft helaas op het moment een technisch probleem waarvoor het advies van experts nodig is. Omdat het nu vakantieperiode is,  zal het in ieder geval tot eind augustus gaan duren voordat een dergelijk advies beschikbaar is.

Omdat de ernst van het probleem onduidelijk is en om mogelijke verergering te voorkomen, is besloten om tot die tijd niet te draaien. De molen en de winkel zijn wel gewoon open voor publiek tijdens de standaard openingstijden.


maart 2015

Gulle donatie Stichting B-17

Stichting B-17 heeft zich ingezet om in Groenekan een monument te realiseren ter nagedachtenis aan de noodlanding van een Amerikaanse B-17 bommenwerper in 1944.
Na een succesvolle inzamelingsactie is het monument er gekomen. Na de realisatie hebben zij besloten het geld wat overbleef ten goede te laten komen aan de Groenekanse gemeenschap. Ook onze stichting kreeg daarom een gulle gift van maar liefst 500 euro!

Wij danken de stichting hartelijk voor deze donatie!

Meer informatie over het monument en de bommenwerper kunt u hier vinden.


2014

Een goed jaar voor molen Geesina. In onze nieuwsbrief leest u wat er allemaal voor leuke activiteiten plaatvonden in, op en rond de molen.

Nieuwsbrief Geesina 2014